Γαλλικός σχεδιασμός τοπίου – Σχεδιασμός κήπου εξωραϊσμού Reds

0
Γαλλικός σχεδιασμός τοπίου – Σχεδιασμός κήπου εξωραϊσμού Reds
  1. Γαλλικός σχεδιασμός τοπίου

Ο γαλλικός σχεδιασμός τοπίου λέγεται ότι ξεκίνησε το 1662. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που ο βασιλιάς Λουδοβίκος XIV φυλάκισε τον τότε επιθεωρητή των οικονομικών Νικολά Φουκέ για υπεξαίρεση βασιλικών κεφαλαίων. Η φιλοδοξία του Φουκέ να χτίσει το δικό του ιδιωτικό και πολυτελές Πύργο στο Vaux-le-Vicomte είχε οδηγήσει στην ντροπή του και επέτρεψε στον βασιλιά Λουδοβίκο XIV να στρέψει την προσοχή του στους Κήπους των Βερσαλλιών. Ήταν εδώ, και με τη βοήθεια του αρχιτέκτονα του Fouquet (Louis Le Vau), του ζωγράφου (Charles Le Brun) και του αρχιτέκτονα τοπίου (Andre Le Notre) που οι Κήποι των Βερσαλλιών θα γίνουν ένας από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόλογους κήπους στην Ευρώπη.

Κήποι των Βερσαλλιών

Η επέκταση του πύργου ακολούθησε λίγο μετά τους κήπους, με τους δύο να έχουν προσεκτική διαχείριση περιηγήσεων. Με τη ζωή αυτού του χώρου, τα υπάρχοντα Bosquets και Parterres βελτιώθηκαν και σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν νέα. Οι πιο σημαντικές και επιδραστικές δημιουργίες εκείνη την εποχή ήταν οι Versailles Orangerie και Parterre. Ήταν αυτό το αξιοθέατο όπου το αρχιτεκτονικό ταλέντο και η δημιουργικότητα του σχεδίου του Louis Le Vau συμβόλιζε τόσο το ίδιο το κτίριο όσο και το παρτέρι, αποτελώντας ένα ακαταμάχητο πόλο έλξης για επισκεπτόμενους διπλωμάτες και ξένους βασιλιάδες, ακόμα και για τις προτιμήσεις του βασιλιά William III.

Το Orangerie των Βερσαλλιών ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά το 1663, στη συνέχεια το 1678 αποφασίστηκε ένα δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης για τη δημιουργία αυτού που έχει περιγραφεί ως κορυφαία επιτεύγματα του Jules Hardouin-Mansart, αντικαθιστώντας το σχέδιο Louis Le Vau του 1663. Το Orangerie διπλασιάστηκε σε μέγεθος και βασίζεται σε θεωρίες από τον κύριο κηπουρό και κηπουρό Jean-Baptiste de La Quintinie, του οποίου τα γραπτά συζητούν ένα λεπτομερές σύστημα για την προστασία των εξωτικών φυτών από το δριμύ κρύο χωρίς τη χρήση τεχνητής θέρμανσης.

Εναέριο στιγμιότυπο των Βερσαλλιών

Δέντρα των Βερσαλλιών

Καθώς ο Λουδοβίκος 14ος ζούσε τη βασιλεία του στις Βερσαλλίες, έγινε αλλεργικός στα αρωματικά λουλούδια και ανέπτυξε μια προτιμώμενη μυρωδιά εσπεριδοειδών, με τα αγαπημένα του να είναι οι πορτοκαλιές τις οποίες είχε βάλει σε γλάστρες σε ασημένιες μπανιέρες και τις είχε τοποθετήσει γύρω από το παλάτι. Μετά το περιστατικό του Φουκέ, ο Λούις αφαίρεσε πάνω από 1.000 πορτοκαλιές από την ιδιοκτησία του Νικολά και μεταφέρθηκαν στο Orangerie, καθώς τη δεκαετία του 1790 υπήρχαν αρκετές χιλιάδες δέντρα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα δέντρα ήταν προστατευμένα σε έναν καθεδρικό ναό σαν χώρο και οι κηπουροί έκαιγαν φωτιές κατά τους πιο κρύους μήνες, οι οποίες σχεδιάστηκαν έξυπνα για να θερμαίνουν τη στέγαση των δέντρων.

Οι Γάλλοι κηπουροί κατάφεραν να διατηρήσουν τα εσπεριδοειδή ανθισμένα καθ‘ όλη τη διάρκεια του έτους, συγκρατώντας νερό, πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και χρησιμοποιώντας τεχνικές κλαδέματος. Ήταν μόνο μια επίσκεψη από τον John Locke, ο οποίος περιέγραψε την περίεργη εμφάνιση των δέντρων ως μικρά κεφάλια και χοντρούς κορμούς, ως συνέπεια του ότι οι ζαρντινιέρες δεν επέτρεψαν τη σωστή ριζοβολία στο έδαφος από κάτω. Ο κηπουρός Valentin Lopin δημιούργησε μια εξαιρετικά χρήσιμη συσκευή το 1689 για να βοηθήσει στη μεταφορά των μεγαλύτερων δέντρων εσπεριδοειδών που είχαν αποσταλεί αρχικά από την Ιταλία.

Δημοτικότητα στον γαλλικό κήπο

Το Orangerie parterre καλύπτει πάνω από τρία εκτάρια και κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου XIV ήταν διακοσμημένο με πολλά γλυπτά, τα οποία σήμερα στεγάζονται στο μουσείο Musee du Louvre. Λέγεται ότι τα γαλλικά σχέδια τοπίων θεωρούνται ως επέκταση της υπάρχουσας αρχιτεκτονικής, δημιουργώντας μια σειρά από δωμάτια μέσα στον κήπο χρησιμοποιώντας συμπαγείς φράκτες και υδάτινα σώματα για την εκτέλεση των σχολαστικών, κομψών και πλούσιων σχεδίων. Σήμερα, οι γαλλικοί κήποι εξακολουθούν να έχουν ισχυρή επιρροή και παρουσία στην κοινωνία μας, αποτελώντας ένα από τα πιο δημοφιλή και δύσκολα τέλεια σχέδια. Ο γαλλικός σχεδιασμός τοπίου έχει επίσης πολύ μεγάλη δημοτικότητα στο κέντρο της Μελβούρνης και στα νοτιοανατολικά προάστια, όπως το Toorak, το Malvern και το Armerdale. Όπου μπορείτε να βρείτε όμορφα γαλλικά επαρχιακά σπίτια με κλασικούς κήπους εμπνευσμένους από την πορτοκαλάδα των Βερσαλλιών

Είναι εύκολο να μπείτε στον πειρασμό να οδηγήσετε κατευθείαν σε ένα σχέδιο για το τοπίο σας. Καλό είναι να αφιερώσετε χρόνο και να προγραμματίσετε σχεδιασμός τοπίου σωστά πριν ξεκινήσετε. Ενώ βρίσκεστε σε αυτό, σκεφτείτε τα φυτά που είναι πιθανό να έχουν καλύτερη απόδοση στο κλίμα της περιοχής σας και τον σκοπό του τοπίου σας μεταξύ άλλων. Για περισσότερη έμπνευση σχετικά με το σχεδιασμό τοπίου, ανατρέξτε στο ιστολόγιό μας, όπου μπορείτε να βρείτε πολλά περισσότερα άρθρα σχετικά με το σχεδιασμό τοπίου

© 2020 Reds Landscaping and Civil ποιότητας εμπορικός εξωραϊσμός Melbourne

Schreibe einen Kommentar